2020

По искане на жителите бе преасфалтиран пътят, минаващ успоредно на дерето край село Димчево. Община Бургас възстанови и компрометирания водосток, който можеше да предизвика сериозни поражения при по-обилни пролетни дъждове.

Експозициите на РИМ-Бургас на остров Света Анастасия бяха реновирани, а част от артефактите реставрирани. В Голямата манастирска сграда са подредени монети, каменни и железни котви, керамични фрагменти от съдове, запазени амфори.

Днес тематичните уикенди са наложена бургаска марка и привличат хиляди гости на града всяко лято. Но първият от тях бе организиран през юни 2020 г.

Община Бургас реши да продължи през 2020 г. работата по модернизиране на 92 класни стаи в общо 33 учебни заведения.Вторият етап на проекта осигури най-съвременно обзавеждане и оборудване на помещенията в подкрепа на учебния процес.... Прочети още Това включва полагане на нови антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета и индивидуални чинове, модерни интерактивни дъски и таблети, които могат да се комбинират с електронни учебници и електронен дневник.

Още в началото на Ковид кризата Община Бургас осигури електронни дистанционни термометри за всичките детски градини и училища на своя територия.

Covid-19

Общинският кризисен щаб осигури санитарни и дезинфекционни материали, храна, тестове, лекарства, както и целеви трансфери за УМБАЛ, Белодробната болница и Бърза помощ, с които беше закупена недостигаща медицинска апаратура.

Нови работни места в IT сектора

Иновативната компания BULPROS отвори офис в пристанището и увеличи бургаския си екип.

Общината изгради 3 километра нови водопроводи за минерална вода. Това подобри услугата за пренос и доставка на продукта до съществуващи и бъдещи бази за рехабилитация и балнеолечение. Новата подземна мрежа захранва и общинския плувен басейн.... Прочети още Тя отключи възможността за реализация на следваща идея за развитие на Минералните бани и туристическия комплекс "Акве калиде".

Ремонт на читалището в кв. „Горно Езерово“

Цялостен ремонт бе направен на читалището в бургаския квартал "Горно Езерово". Дейностите бяха по Национална програма "Красива България", свързани с въвеждане на всички необходими мерки за енергийна ефективност.

Разделно събиране на отпадъциРазшириха системата от мобилни центрове за разделно събиране на отпадъци, за да станат общо 24.

Велоалея „Солниците“ с WiFi и видеонаблюдение

Видеонаблюдение бе монтирано по алеята от Моста до квартал "Сарафово", която е една от най-посещаваните зони в града от пешеходци и колоездачи. Едновременно с това по маршрута е пуснат безплатен безжичен интернет.

През 2020г. бе изцяло преасфалтирано едно от най-натоварените кръгови кръстовища в Бургас - това при хотел „Мираж“. Новата маркировка улеснява водачите и намалява възможностите за инциденти в този пътен участък.

Кметът Димитър Николов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова подписаха през 2020 г. споразумение за изграждане на модерна детска болница в морския град.Документът позволи да започне реалното планиране на дейностите за изграждане на... Прочети още специализираното лечебно заведение.

Площадки по безопасност на движението

23 площадки по безопасност на движението бяха изградени в училищата и детските градини на територията на община Бургас. Всяка площадка по проект "Млад пешеходец" е с размери 14.00 х 6.30 м. и включва всички основни... Прочети още правила, които е необходимо учениците да развият като знания, за да ги пазят от инциденти.

След пътно-транспортно произшествие бе повреден водостокът при входа на с. Драганово. Той е част от единствения път към/от селото, затова Община Бургас го обнови изцяло.

Ул. „Юрий Венелин“

Близо 2000 възрастни хора, членуващи в над 20 бургаски пенсионерски клуба, получиха средства за закупуване и пълно обновяване на гардероба на своите фолклорни състави с чисто нови народни носии и костюми. Финансовото подпомагане е част... Прочети още от стартиралата през 2020 г. нова програма на Община Бургас - "Активни пенсионери".

Оригинални пътни инсталации повишават безопасността на пешеходците и създават паркоместа за велосипеди в Бургас. Те се намират в непосредствена близост до пешеходни пътеки.

Община Бургас изгради буферен резервоар с обем от 7000 кубически метра и капацитет 500 литра в секунда, който да предпазва квартал "Сарафово" от наводнения, предизвикани от поройни дъждове.

Новият център за настаняване от семеен тип за пълнолетни хора с умствена изостаналост в Бургас се намира в ж.к. "Меден рудник", бл. 408. Той е основно ремонтиран, оборудван и напълно обзаведен във вид, който е... Прочети още максимално близко до обичайната семейна среда.

Комплексен онкологичен център

"КОЦ - Бургас" се сдоби с последно поколение медицинска апаратура. Апаратите за хибридна образна диагностика PET/CT и SPECT/CT са монтирани в най-новата сграда, проектирана специално за тях по отношение на защитата от радиоактивност.

Пощенска марка „Бургас“ Гербът на Бургас пътува по целия свят, изобразен върху пощенска марка. Филателно издание бе валидирано на специална церемония във филиала на Националната художествена академия.

Нова общинска програма стартира през 2020 г. Тя стимулира най-добрите студенти в редовна форма на обучение в бургаските висши учебни заведения, давайки им възможност при успех от и над 5.00 и участие в университетски проекти,... Прочети още да получават семестриални стипендии.Така програмата предоставя още по-равноправно разпределение на финансовия стимул между студентите, не само според изучаваната специалност, а и според постигнатите резултати.

Нова улица

Нова улица на територията на Индустриален и логистичен парк Бургас осигурява пряк достъп до обособените квартали 41 и 46 в Промишлена зона "Север".Улица „Бургаско езеро“ е успоредна на ул. "Крайезерна", а общата й дължина е... Прочети още около 600 метра.

Ул. „Климент Охридски“

През 2020 г. Бургас отново се нареди на първо място в страната по одобрени проекти по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност към Министерството на труда и социалната политика, след като Общината... Прочети още участва активно в тяхната подготовка.18 бяха одобрените заявления от Бургас от общо 49 за цялата страна, или 37% от всички одобрени.

Новото общинско звено за малки и спешни ремонти обнови пространството около стария чинар на главната ул. "Александровска".

Пикник зони

През 2020 г. Община Бургас активно развиваше и оборудваше пикник зони в периферните си райони. Притеснените от Ковид хора търсеха там спокойствие и среща с близките си хора на открито и сред зеленина.

Бул. „Булаир“

Основен ремонт претърпя една от главните пътни артерии в Бургас.

Обновена е ул. "Транспортна“

Дължината й е 3000 м. Преасфалтирани са 14300 м2 в едното и 12720 м2 в другото платно, монтиран е нов бордюр с дължина 2200 м. С проекта са изградени нови колектори, нов водопровод и са... Прочети още монтирани 80 нови дъждоприемни решетки.

Община Бургас обнови сградата на улица "Филип Кутев" № 11, където вече се помещава новият Център за обществена подкрепа. Той е с капацитет до 100 места и 4 места за спешно настаняване;Дневен център за подкрепа... Прочети още на деца и младежи с увреждания бе открит и в ж.к. "Братя Миладинови". Той е с капацитет от 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги.Центровете са част от европейски проект, в който влизат още 3 нови социални звена.

По искане на жителите на:• „Меден рудник“• „Изгрев“• „Зорница“• „Славейков“ и др.,Общината постави стотици нови пейки пред техните блокове и входове.

Нов паркинг в ж.к. „Меден рудник“

Изграден е паркинг до небостъргача в ж.к. „Меден рудник". Капацитетът му е за 83 автомобила. Община Бургас продължава да търси подходящи терени и обществен консенсус за превръщането им в паркинги.

Чрез новото звено за спешни малки ремонти на Община Бургас, покривът на къщата на Духтев в Морската градина бе напълно реновиран.

През 2020 г. започна строителството на новия туристически кораб на Община Бургас, който бе пуснат на вода официално през 2021 г. Освен до остров „Св. Анастасия“, той обслужва туристически маршрути до кв. „Крайморие“ и ТК... Прочети още „Ченгене скеле“.

Обновиха ул. „Средна гора“, по която се стига и до новата Библиотека.

Научен център "ПланетУм", една от новите атракции на Бургас, се помещава в сградата на Морска гара. Той е място за малки и големи откриватели, жадни за знание. По забавен начин и в експериментална среда деца... Прочети още и родители откриват отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията. "ПланетУм" съдържа три експозиционни зони и 20 образователни инсталации.Проектът се реализира от Община Бургас, Пристанище Бургас, ДП „Пристанищна инфраструктура“, Министерството на транспорта и Министерството на енергетиката.

Площадки в училищни дворове

Община Бургас извърши мащабни ремонти на спортните площадки в училищните дворове на ОУ "Любен Каравелов", ОУ "Пейо К. Яворов" и Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации "Пеньо Пенев".

Индустриален и логистичен парк Бургас

Ковид кризата не спря инвеститорите да разкриват нови бази и да създават нови работни места в Бургас. Три нови компании инвестираха общо над 8 млн. лева и създадоха условия за наемане над 100 нови служители.

Световен рекорд и златна карта

Бургаският плувец Цанко Цанков постави световен рекорд по 12-часово плуване в 50-метров басейн и получи Златна карта, предоставяща му неограничен свободен достъп до всички басейни на територията на община Бургас.

TEEN BOOM FEST е единственият по рода си фестивал в Европа, насочен към подрастващото поколение. Той събира на едно място най-обичаните инфлуенсъри, актьори, влогъри, спортисти и певци.Първото издание на фестивала се проведе през 2020 г.

Ул. "Алеко Константинов“

С нова визия е една от малките, но централно разположени улички в града. Тя постепенно се налага като място за културни събития и дни на занаятчийството.

Бул. „Стефан Стамболов“Обновен беше бул. „Стефан Стамболов“ между УМБАЛ и ж.к. „Славейков“

Кв. „Долно Езерово“

През 2020 г. бе избрана нова визия и бранд, с която Бургас ще се рекламира като туристическа дестинация. Тя бе селектирана сред над 100 предложения.

Високотехнологична лаборатория

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас се сдоби с високотехнологична лаборатория по микроелектроника, в която учениците разработват свои реални проекти. Тя е дарение от „ДЕВА Бродкаст" ЕООД.

Община Бургас изгради паркинг за 50 автомобила до бл. 1 в ж.к. "Братя Миладинови". Това се случи след заявеното изрично желание на жителите от района, че искат именно такава нова придобивка. Към паркинга периферно са... Прочети още монтирани тротоари за пешеходно преминаване, както и улично осветление.

През 2020 г. Бургас бе домакин на Годишната конференция на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). В рамките на форума бяха отличени водещите по различни показатели компании в страната, а сред първенците се... Прочети още нареди и Община Бургас, която бе отличена от AIBEST с награда за партньор с висок принос за развитие на технологичния бизнес.

Бургас направи рекорд, съизмерим с Гинес. Кметът Димитър Николов събра на обща снимка за Никулден съименици със 102 години разлика във възрастта. Това бяха почти 102-годишният дядо Никола Мечев от ж.к. "Меден рудник" и 2-месечното... Прочети още бебе Николай.

300 нови дървета

С част от парите, постъпващи в бюджета от увеличението на данъка за най-замърсяващите въздуха автомобили, през 2020 година Общината осигури и засади 300 нови дървета.

Парк „Росенец“

Община Бургас периодично обновява пикник зоните в парк "Росенец".Те се превръщат във все по-притегателно място за отдих и приятно прекарване на свободното време за бургазлии и гости на града.

Артистичен подлез до ПГМЕЕ

Кв. „Долно Езерово“

Основен ремонт претърпя ул. "Средногорие" - в участъка от ул. "Захарий Зограф" до ул. "Лом". Това е една от главните пътни артерии на кв. „Долно Езерово", по чието протежение живеят много от жителите на квартала.... Прочети още Миналата година ВиК демонтира там старите и монтира нови тръби под земята. След това Общината изгради ново асфалтово покритие и тротоари.

Едно от ключовите за града кръгови кръстовища е пресечната точка на бул. "Димитър Димов" и ул. "Транспортна". През 2020 г. то беше изцяло преасфалтирано и с обновена маркировка.

Община Бургас изгради още един малък, но полезен паркинг в ж.к. "Възраждане". Той се намира на ул. "Христо Фотев" № 45. Новият паркинг е с капацитет 15-20 автомобила, а заедно с него е монтирано и... Прочети още ново осветление.

БУРГАС - Фоторазказ 2020 - 2023