2021

Община Бургас изпълни проект за технологично обновление и модернизация в 22 улични зони, включващи главни пътни артерии на града. Така бе постигната по-добра осветеност и по-голяма безопасност за хората, но на по-ниска цена.

Нови асансьори

Община Бургас монтира 8 асансьора на 4 подлеза по бул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Демокрация“. Те се използват ежедневно от хора със затруднена мобилност.

Нова специалност

От есента на 2021 г. в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас започна обучение в най-актуалната и търсена в цял свят специалност – „Програмиране на изкуствен интелект“.

Ново осветление Издигнати са 71 стълба, които подобряват осветеността и сигурността на най-любимата за разходка зона в Бургас.

Реставрираха знаковата стара бургаска сграда на ул. „Момина сълза“ № 2, срещу Автогара Юг.

Отсечки от улиците „Оборище“ и „Асен Златаров“ покрай новата библиотека „П.К. Яворов“ отново станаха проходими след преасфалтиране и изграждане на нови тротоари.

Първата в страната анаеробна инсталация

В Бургас започна изграждането на първата по рода си в страната анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. С нея ще се осигури допълнителен капацитет за процеса по сметосъбиране и сметопреработка.

Община Бургас благодари на всички, които през 2020 – 2023 година подкрепиха нейната инициатива „Засади дърво“. Това са граждани, организации или фирми, които искат да направят града по-зелен. Нека заедно продължим да служим на тази... Прочети още кауза!

Еко зони в детски градини и училища

Пет бургаски училища и 10 детски градини получиха средства за създаване на класни стаи на открито, различни еко зони за обучение сред природата и отдих на децата. Екопроектите са свързани пряко с учебния и възпитателен... Прочети още процес в съответното учебно заведение.

Старото депо за неопасни битови отпадъци край Братово бе рекултивирано. Сметището функционира от 1982 година. След въвеждането на регионалната система за управление на отпадъците през 2015 година, то беше закрито. Биологичната рекултивация включва поставяне на... Прочети още почва и засаждане на трева.

150 нови контейнера за смет в ЦГЧ

Системата за сметосъбиране в ЦГЧ на Бургас бе модернизирана в синхрон с останалите комплекси на града. В района между улиците „Мария Луиза“ и „Христо Ботев“ бяха поставени близо 150 нови контейнера от системата Nord.

Изградиха клетка 2 на Регионалното предприятие за управление на отпадъците „Братово - запад“. Основен двигател на проекта бе Община Бургас. Той решава за години напред въпроса с депонирането на отпадъците, генерирани от населението в по-голямата... Прочети още част от областта.

Община Бургас засади 30 млади черни бора в парк „Минерални бани“. Там тя изгради и поддържа десетки барбекюта, поставени са маси и пейки, съоръжения за детски игри и спорт, ограничен е автомобилният достъп.

Площадка между ул. „Христо Ботев“ и ул. „Шейново“

Бл. 16 в ж.к. „Славейков“

Бл. 47 в ж.к. „Зорница“

Бл. 76-80 в ж.к. „Меден рудник“

Три нови паркинга по ул. „Петко Задгорски“

Зад бл. 46 в ж.к. „Братя Миладинови“

Бл. 55 в ж.к. „Изгрев“

Бл. 62-64 в ж.к. „Изгрев“

Площадка до бл. 36 в ж.к. „Славейков“

Между 24 и 25 бл. в ж.к. „Изгрев“

Бл. 1 Б в ж.к. „Славейков“

Паркинг и градинка бл. 3 ж.к. „Изгрев“

Между блокове 38,39,40 в ж.к. „Изгрев“

Бл. 128-129 в ж.к. „Братя Миладинови“

Център за съвременно изкуство и библиотека

Бившата призрачна сграда на Немската болница вече е модерен и посещаван културен център, чиито врати са отворени дори и през нощта.Изграждането на библиотеката стартира на 8 август 2019 г., а целта бе да събере на... Прочети още едно място целия библиотечен фонд от над 600 000 книги, разпръснати на 4 места в града.Новата сграда е много повече от хранилище. В нея се случват разнородни събития, изложби, конференции, концерти, кино-прожекции и др.

Сградата на Бургаската пожарна бе изцяло обновена и предлага много по-добри условия за работещите там огнеборци.Ремонтът се осъществи по проект, в който си партнираха Община Бургас и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Шумозащитната стена край бургаския квартал „Сарафово“ се изпълнява на етапи. Нейната цел е да противодейства на транспортния шум от излитащи и приземяващи се самолети, както и от автомобилния поток.

Общината изпълни проект за подобряване на условията и безопасността при акостиране на остров Света Анастасия. Беше удължена старата кейова стена, а едновременно с това бе изградена още една, за да се получи пристан, затворен от... Прочети още две страни. С изграждането на новия пристан бе удължен периодът за посещение на острова.

Сградата на ул. "Хан Крум" № 11, в близост до Старата поща, придоби нов облик и е с въведени мерки за енергийна ефективност. Ремонтът е резултат от активността на собствениците, ОП „Региони в растеж“ и... Прочети още подкрепата на Община Бургас.

Завърши изпълнението на трети етап от проекта за корекция на река Отманлийска. Прилагането на инженерните решения бе продиктувано от преливането при силните валежи през есента на 2014 година, нанесли големи щети в близкото рибарско селище.

Детска ясла № 5 „Щурче“ в ж.к. „Лазур“

През 2021 г. в Бургас бяха открити първите иновативни училищни STEM центрове. Те се намират в ОУ “Иван Вазов“ в кв. „Банево“ и ОУ „П. Р. Славейков“ в чест на 110-ата годишнина от създаването на... Прочети още училището. В тях учениците изучават тайните на природните науки, технологиите и математиката.

Община Бургас монтира над 50 нови осветителни стълба на велоалеята до кв. „Сарафово“.Те са по-издръжливи на вятър, вода, сол, корозия и с по-висока енергийна ефективност.

С подкрепата на Общината реставрираха сградата на ул. „Вола“ №1, построена през 1902 г. и със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност.

В близост до бл.9 в ж.к. „Братя Миладинови“ Община Бургас изгради малък паркинг за удобство на всички живущи в района.На него могат да паркират до 30 автомобила.

Община Бургас построи нови улици край зала „Арена“. Те са откъм блокове 3А и 57 в ж.к. „Изгрев“. Там е положена асфалтова настилка, изградени са тротоари, монтирано е осветление. Обособени са около 100 паркоместа.

С подкрепата на Община Бургас жилищен блок на ул. „Кавала“ бе саниран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

Общината помогна на НАП да спечели и изпълни проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в нейната административна сграда в Бургас.

Заради повишения брой деца, с решение на кмета Димитър Николов през 2021 г. бе увеличен приемът в първи клас в Бургас с 6 допълнителни паралелки или с още 132 места.Така обявените първоначално 1914 свободни места... Прочети още в първи клас нараснаха на 2046. Новите паралелки бяха разкрити в 6 различни бургаски учебни заведения.

Нова кемпер зона

Бургас стана част от международната карта за кемпер зони. Обособени са няколко локации на територията на града, сред които са пристанището в кв. „Сарафово“, кв. „Минерални бани“, рибарско пристанище „Ченгене скеле“ и лодкостоянка „Крайморие“.

Бургас е единствения град извън столицата, който разполага със система за образна диагностика Uromic Blues - модерен апарат за урологични изследвания, закупен от Общината за нуждите на УМБАЛ – Бургас.

След като бе разкопана надълбоко, за да прокарат нови комуникации ВиК, ЕВН и други оператори, Община Бургас обнови покритието и тротоарите на голяма част от ул. „Петко Задгорски“.Тя е основна пътна артерия на ж.к. „Изгрев“.

Центърът за рехабилитация на деца с увреждания в бургаския квартал „Ветрен“ вече работи целодневно.За тази цел бяха назначени още 2 рехабилитатори, 1 медицинска сестра и 1 санитар, които да обезпечат втората смяна.

И компанията Scalefocus откри нов офис в града и заяви плановете си за разрастване на екипа и привличане на технологични таланти.

Компанията A Data Pro има над 500 служители и активно наема нови кадри, включително в новооткрития си офис в Бургас.

IT компанията Strypes, част от нидерландския холдинг ICT group, отвори офис в Бургас.

Културен дом НХК

След прехвърляне на собствеността, Община Бургас превърна сградата в красив модерен център, в който всеки може да усети артистичния дух на града.Реализацията на проекта превърна Културния дом в най-голямата и съвременна сграда в Бургас за... Прочети още провеждане на културни събития от различно естество. Тя разполага с 8 многофункционални и напълно обновени в духа на новите тенденции зали и вътрешен двор с обособена сцена за провеждане на концерти и рецитали.

Нов център за лица с увреждания

Той се намира в бл. 42 в ж.к. „Братя Миладинови“ и предлага специализирани социални услуги - обгрижване на потребителите, предоставяне на храна, задоволяване на ежедневните здравни, социално-правни и рехабилитационни потребности.

Ул. „Тракия“ в кв. „Банево“

Ул. „Цариградска“

Електронни здравни досиета

Единните електронни здравни досиета на децата ще проследяват профилактики, заболявания и лечения от раждането през яслата, градината, училището и университета. Софтуерът ще премахне документите, които се попълват на хартия.

С олимпийския си медал Стефани Кирякова записа името си със златни букви в историята на художествената гимнастика.

Обновена жилищна сграда на ул. „Гладстон“ № 52 по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 и административното съдействие на Община Бургас.

Собствениците използваха възможността по ОПРР и обновиха сградата си на ул. „Поп Грую“ № 27 с помощта на Общината.

Павилион „Чайка“

Архитектурната визия е вдъхновена от чайките, като един от символите на Бургас.Идеята на павилиона в Морската градина е да предостави още едно интересно пространство и сцена за изява на деца и младежи.Веднага след откриването, младите... Прочети още хора припознаха мястото като свое.

Общината благоустрои пространството пред Народно читалище "Васил Левски 1937" в квартал „Горно Езерово“.

С помощта на Общината собствениците на сградата на ул. „Сливница“ № 20 кандидатстваха и спечелиха средства за ремонт от Оперативна програма "Региони в растеж".

Културно-туристически комплекс "Ченгене скеле“

Община Бургас съхранява своите рибарски традиции с новия Културно-туристически комплекс "Ченгене скеле". Той бързо се превърна в любимо място за жителите и гостите на града. В комплекса има многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници... Прочети още за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито, паркинг и нова лодкостоянка.

Бургас е в киното и киното е в Бургас

Най-актуалните сценаристи, режисьори и актьори са част от филмовите продукции, снимани в Бургас през последните четири години. Общо 10 пълнометражни игрални филма, 2 късометражни, 2 телевизионни сериали, един уеб сериал и 10 документални филма е подкрепила Общината.... Прочети още Най-желаните локации за снимки в града са „Морското казино“, Мостът, Морската градина, районът около Морска гара, главните улици „Александровска“ и „Богориди“, магнетичното рибарско селище Ченгене скеле. Повечето вече се превърнаха в хитове на съвременното българско кино: „Голата истина за група „Жигули“ на Виктор Божинов, „Петя на моята Петя“, „Чалга“ на емблематичния Мариан Вълев, филмът-антиутопия „φ1.618“ на Тео Ушев. Всички те са реализирани с финансовата или логистична подкрепа на Община Бургас. През 2023 г. се заснеха сцени от нов късометражен игрален филм с участието на Мария Бакалова. Той е на финалната права и ще бъде представен на няколко кинофестивала преди официалната премиера през 2024 г. До края на годината предстоят снимки на още 3 пълнометражни игрални филма, единият от които на проф. Георги Дюлгеров. Останалите са на екипите Башар Рахал и Ники Илиев, които разказват една изключителна история за българина параолимпиец Михаил Христов, изигран от Наум Шопов – младши. Другата кинолента е на младия и амбициозен екип Саня Борисова и Никол Предьова, също избрали Бургас, за да представят съдбите на няколко съвременни млади жени.

БУРГАС - Фоторазказ 2020 - 2023