2022

Нови студентски жилища

Общината построи нови жилища в зона „Д“ на ж.к. „Меден рудник“, със средства по ОПРР. Целта бе да се осигури добра среда и възможност за развитие на млади хора. При кандидатстване с най-голям приоритет са... Прочети още семейства на висшисти и студенти.

Народно читалище „Възраждане 1927“ в бургаския квартал „Рудник“ е с изцяло нова визия, реконструирана фасада, модерен и функционален интериор. Финансирането бе осигурено чрез проект на Община Бургас по програма „Красива България“.

Сградата на ул. „Патриарх Евтимий“ №76, придоби нов облик и е с въведени мерки за енергийна ефективност. Ремонтът е резултат от активността на собствениците, ОП „Региони в растеж“ и подкрепата на Община Бургас.

Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) връчи за осемнадесети път награди за развитието на българо-германските икономически отношения за 2021 г. С почетен плакет и грамота за ползотворно и тясно сътрудничество бе отличен кметът Димитър Николов.

Програма „Coding Kids Burgas”

170 деца бяха отличени в Конгресния център за успешно приключване на курс по компютърно програмиране през пролетната ваканция. Той бе част от новата програма „Coding Kids Burgas”, организирана от Община Бургас, Професионалната гимназия по компютърно... Прочети още програмиране и иновации и софтуерната компания EPAM Bulgaria.

Обновена бе сградата на ул. „Цар Самуил“ №11. Собствениците се възползваха от възможността да кандидатстват по Оперативна програма "Региони в растеж". Проектът бе изпълнен с административното съдействие на Община Бургас.

Община Бургас обнови инфраструктурата на много места в ж.к. „Изгрев“. Преасфалтирани и с ремонтирани тротоари са няколко улици. Обновени са много междублокови пространства. На снимките виждате как изглеждаше преди и какъв е след ремонт детският... Прочети още кът до бл. 65. Там са монтирани нови уреди за игра, настилката е обновена, поставени са нови пейки.

Иновативни училищни центрове

През 2022 г. бяха открити иновативни STEM центрове в редица училища в община Бургас, като ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГМЕЕ, ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Васил Левски“ – гр. Българово и... Прочети още др.Те са оборудвани с най-съвременни уреди и роботизирани апарати и предоставят възможност на учениците за изучаване и прилагане на знания в областта на инженерните, компютърните и природно-математическите науки, като развиват практическите им умения и креативност.

Собствениците се възползваха от възможността да кандидатстват и спечелиха средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Проектът бе изпълнен с административното съдействие на Община Бургас.

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Община Бургас, с активното съдействие на американската корпорация „ЕОН Реалити“, създадоха демонстрационен и обучителен център за виртуална и добавена реалност. Той е разположен в сградата на Конгресния център и... Прочети още осигурява достъп до висококачествени дигитални материали за обучение на над 5000 студенти и 750 преподаватели.

Наградата "Библиотека на годината 2021" бе присъдена на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" в Бургас. Организатор на конкурса е Българска библиотечно-информационна асоциация.

Обновено мостово съоръжение „Пода“

Домашен социален патронаж

Нова мобилна услуга за потребителите. Тя е в отговор на многобройни запитвания за осигуряване на фризьор и бръснар по домовете на възрастните хора, които са трудно подвижни.

Реновирана сградата на ул. „Хан Крум“ № 13

„Брацигово“ е главната улица на бургаския квартал „Сарафово“. Тя бе обновена в участъка от ул. „Комсомолска“ до балюстрадата. Ремонтът, възложен от Община Бургас, включва нови тротоари, осветление и асфалтово покритие.

Нови работни места

IT компания събра екип от служители и отвори офис в Бургас. Flat Rock Technology предлага основно софтуерни разработки и облачно съхранение. Регистрирана е в Лондон. Златен партньор е на Майкрософт. Има офиси в Лондон, Амстердам,... Прочети още Будапеща, Тбилиси.

Нов сериозен инвеститор откри база и започна работа в Бургас. Това е компанията Bering Yachts. Корабостроителницата им в Бургас ще се специализира в пълен цикъл на производство на луксозни стоманени трансатлантически яхти, както и по-малки... Прочети още бързи лодки.

Нови електробуси и зарядни станции

Изградиха 56 зарядни станции за новите електрически автобуси, които обслужват линиите на градския транспорт в Бургас.През 2022 г. бяха пуснати 56 нови електрически автобуса в Бургас. Освен значителния принос за намаляване на праховото и шумово... Прочети още замърсяване, те предлагат комфортно пътуване за жители-те и гостите на града. Имат USB портове, през които пътниците могат да зареждат своите мобилни устройства.

Нова еко детска площадка

Нова площадка бе направена в детска градина „Морска звезда“ в ж.к. „Меден рудник“. Вдъхновена от програмите на Община Бургас – „Четири годишни времена за здравето на нашите деца“ и „Лятна градина на открито“, тя е... Прочети още от естествени материали и с възможност за занимания на открито и в условия, близки до природните.

Първите занимания във водна среда за бебета и малки деца до 3-годишна възраст стартираха през 2022 година в детския басейн „Флора“ в Морската градина.

Профилактика при учениците

Над 3000 ученици от 7 до 14-годишна възраст преминаха безплатни профилактични прегледи по програма на Община Бургас за превенция на най-често срещаните в тази възраст заболявания – гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие.

Ул. „Македония“

Интелигентни модели за управление на трафика

Община Бургас въведе централизирано управление на трафика, включващо модернизация на 22 светофарно регулирани кръстовища, както и изграждане на 15 стратегически локации за събиране на трафик информация.

Pontica Solutions с офис в Бургас

Програмиране за деца

Над 500 деца получиха шанса да посещават безплатни курсове по програмиране на Scratch, организирани от Община Бургас, Професионална-та гимназия по компютърно програми-ране и иновации и EPAM Systems Bulgaria.

Поредна IT компания с офис в Бургас

SoftServe вече има постоянен офис в Бургас. Той се помещава в Конгресния център. Фирмата назначи над 80 служители, като има амбиции да увеличи броя им. Международната компания с над 5500 служители е една от най-големите... Прочети още в този сектор у нас.

Графити рисунки украсиха „Ченгене скеле“

Талантливият графити артист Иван Янков, познат като Esteo, добави още една забележителност към рибарско селище Ченгене скеле. Бургазлията използва за платно фасадата на една от къщите, разположена срещу туристическия комплекс.

Нова профилактична програма за деца

Над 2000 бургаски деца на 6-годишна възраст преминаха безплатни профилактични прегледи по програмата на Община Бургас за профилактика и лечение на зрението – „Мързеливо око“, преди постъпването си в училище.

В Бургас откриха паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията. Той се намира на метри от училището, което носи неговото име. Чрез паметника, създаден от скулптора Радостин Дамасков, бургаската общественост отдава почит към личността и делото... Прочети още на големия благодетел.

Ул. „Митрополит Симеон“

Най-разбитата част от ул. „Митрополит Симеон“ - от ул. „Лермонтов“ до ул. „Гео Милев“, е цялостно обновена. Положено е ново асфалтово покритие и са изградени проходими тротоари. Вече е леснодостъп-на за пешеходци и автомобили.

Община Бургас построи нова детска градина в ж.к. „Братя Миладинови“. Тя се намира до блок 156 и носи името „Морско конче“. Градината е филиал на най-близко намиращата се до нея ДГ „Раковина“. Със своите 4... Прочети още групи и капацитет от 100 деца тя значително облекчи недостига на свободни места в ЦГЧ.

Обновиха сградата на ул. „Св. Климент Охридски“ № 25 по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Проектът бе изпълнен с административното съдействие на Община Бургас.

Професионалното училище по компютърно програмиране и технологии в Бургас получи приза “Дигитално училище на годината” на церемонията “Кмет на годината“. Наградата е на Дигиталната национална коалиция, учредена от Гергана Паси.

Нова детска площадка

Децата от филиала на ДГ „Звездица“ на ул. „Лермонтов“ № 9 играят на нова площадка. Дворното пространство бе цялостно реконструирано, като част от новата общинска програма за обновяване на дворните пространства в детските градини. Дворът... Прочети още бе цялостно реновиран с нова градинка и озеленяване, нови плочки и бордюри около нея, паркова мебел, ново осветление и площадки за игра и занимания на открито.

Нова лодкостоянка край кв. „Сарафово“

Община Бургас продължава дейностите за подпомагане на рибарството в региона. Тя спечели средства и започна да изгражда още една защитена лодкостоянка в местността „Ъгъла“ край кв. „Сарафово“, която е с капацитет до 20 лодки с... Прочети още дължина до 12 метра.

Зарядни станции за електромобили

20 нови зарядни станции за електромобили (по съвместния проект на Eldrive и Община Бургас за изграждане на публична мрежа) са инсталирани и пуснати в експлоатация през юли. Разположени са на 8 леснодостъпни локации. На някои... Прочети още от тях има по 2 и 3 „колонки“.

Чешмите на Mинералните бани

Нов корпус на СУ „Св. св. Кирил и Методий“

Най-старото бургаско училище – СУ „Св. св. Кирил и Методий“, се сдоби с нов модерен учебен корпус, включващ и физкултурен салон. Той е със застроена площ от 350 кв. м. Разполага с два самостоятелни входа... Прочети още откъм двора на училището и топла връзка към основната сграда. Силуетът на новия корпус, в който ще тренират и учат над 1150 ученици, е модерен. Същевременно с това той кореспондира със стила Баухаус, в който е изпълнена основната сграда на училището.

Нова градина в кв. „Горно Езерово“

Децата от кв. „Горно Езерово“ учат в чисто нова и просторна детска градина, която е филиал на ДГ „Синчец“. Тя е с капацитет 2 градински групи и е на два етажа с физкултурен салон, асансьор,... Прочети още собствена кухня. Детското заведение има и осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

Демонстрационен център в ТК „Акве калиде“

Нов демонстрационен център в ТК „Акве калиде“ показва на посетителите типичната баня, характерна за епохата на Римската империя. В интерактивната зона са представени по атрактивен начин чрез аудио-визуални ефекти етапите от историята на Акве калиде.... Прочети още Тази част от центъра включва още семеен кът с детски басейн, парна баня, сауна, душове и ще работи на принципа на модерните спа центрове. Пространството около новия демонстрационен център е благоустроено и допълнително озеленено, за да се превърне в малък парк.

Обновен физкултурен салон

Обновиха физкултурния салон на ОУ “ Антон Страшимиров” в ж.к. „Славейков“. Той е със сменена подова настилка, боядисани стени, нови санитарни възли, съблекални и енергоефективни осветтелни тела.

Стена на булевард „Демокрация“ се превърна в цветна рисунка, която създава много настроение на минувачите от всички възрасти. На мястото са изобразени къдроглави пеликани с впечатляващи размери, разположени на фона на Атанасовското езеро. Мащабният проект... Прочети още е реализиран от екипа на SuperGТeam, а целта е да се насочи вниманието към опазването на птиците.

Енергиен офис в услуга на гражданите

Енергийният офис на Община Бургас отвори врати и работи в услуга на бизнеса и гражданите, които проявяват интерес към прилагането на мерки за енергийна ефективност и добиването на енергия от ВЕИ. Той е създаден в... Прочети още рамките на проект ComAct .

Обновена е ул. „Шар планина“

Община Бургас ремонтира улица „Шар планина“, която минава зад Военна болница. Изградени са нови тротоари и е положена нова асфалтова настилка. Подобрено е осветлението по улицата и са засадени млади дръвчета.По улица „Шар планина“ се... Прочети още стига до новата детска градина „Морско конче“.

Кът за отдих на пл. „Кирил и Методий“

Отличниците на Бургас

Повече от 220 отличници бяха отличени в Международния конгресен център с грамоти и награди от Община Бургас за постигнатите високи успехи от регионални и национални конкурси и състезания.

Нови зони за видеонаблюдение

Детски кътове ДГ „Ран Босилек“

Като част от общинската програма "Четири годишни времена за здравето на нашите деца" бяха изработени различни и интересни детски кътове, които да се превърнат в царство на патиланците в ДГ "Ран Босилек".

„Моят град, моят квартал, моята улица“

Продължава поетапното изпълнение на програмата за реконструкция на улици и облагородяване на междублокови пространства „Моят град, моят квартал, моята улица“, създадена по инициатива на кмета Димитър Николов.На снимките благоустрояването до бл. 41 в ж.к. „Славейков“.... Прочети още Там са ремонтирани тротоарите. Изградена е нова алейна мрежа. Монтирани са спортни уреди за физически упражнения на открито.

Първа награда от „Прозрачност без граници“

Бургаският общински съвет получи престижната първа награда за добри практики и цялостна дейност на официална церемония в столицата. Събитието е инициатива на Асоциация „Прозрачност без граници“, която ежегодно представя годишната класация.

Център за деца с аутизъм

Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм и комплексна терапия отвори врати в Бургас. Той се намира между бл. 21 и бл. 65 в ж.к. „Славейков“. Вече над 50 деца ползват услугите му.... Прочети още Сградата е предоставена от Община Бургас на сдружение „Аутизъм днес“, инициатор за създаването му и лидер в областта на висококвалифицираната терапевтична грижа за деца с аутизъм в България.

Община Бургас бе отличена със специален медал за социален проект на церемония по случай 15-годишнината на европейската програма Regiostars в град Евора, Португалия. Той е свързан с изграждането на пет Центъра от семеен тип за... Прочети още деца с увреждания в Бургас, в който се предлагат набор от социални услуги в подкрепа на развитието и интеграцията на 70 младежи с различни нужди.

Обновена е част от ул. „Самуил“

След основен ремонт много по-удобна както за пешеходците, така и за водачите на МПС стана ул. „Самуил“. Обновено е напълно асфалтовото покритие, подменени са с нови тротоарните плочки, осветлението и са засадени млади дръвчета.

Кампания срещу остеопорозата

Община Бургас проведе мащабна профилактична кампания, насочена към хората от третата възраст. Тя е свързана с превенция и диагностика на остеопороза и е част от общинската програма „Активни пенсионери“.

Нов детски кът в ж.к. „Изгрев“

В ж.к. „Изгрев“ зад бл. 33 бе изграден нов детски кът по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“. Съоръженията за игра са монтирани върху ударопоглъщаща настилка.Засадени са и млади дървета.

СУ „Епископ Константин Преславски“

ОУ „Любен Каравелов“

ОУ „Антон Страшимиров“

НЕГ „Гьоте“

Фестивалният град

През последните няколко години видяхме на бургаска сцена някои от най-големите световни музикални звезди: Лу Бега, Арктик Мънкис, Джейсън Деруло, Прешъс Уилсън, Араш, Джипси Кингс, Шаги, Блек Айд Пийс, Никос Вертис, Франц Фердинанд.... Прочети още Те доведоха десетки хиляди гости, които наляха свежи пари в местната икономика. Бургас категорично си заслужи названието „Фестивалният град на България“.

БУРГАС - Фоторазказ 2020 - 2023